Php'de Yazım Kuralları

php yazım kuralları, php tek tırnak kullanımı , php çift tırnak kullanımı , php tırnak kullanımı

Php'de Yazım Kuralları
  • Php dosya uzantısı .php’dir. Farklı uzantılar da çalıştırabilirsiniz ancak sunucu üzerinde bir takım işlemler yapmak zorundasınız. Yada .htaccess ile .html gibi uzantılara sahip olabilirsiniz. 
  • Php kodları ifadelerinin arasına yazılmalıdır. Aksi durumda Php kodu olarak yorumlanacaktır. <?php  echo "ilk php çıktım"; ?> örneğindeki gibi. 
  • Verileri ekrana yazdırmak için echo ve print komutları kullanılmaktadır. <?php print 'Bu sayede ekrana çıktı alırız.';  ?>
  • Php’de BAZI istisnalar haricisinde her satır sonunda noktalı virgül ( ; ) eklenmelidir. Noktalı virgül, satırın sonlandırıldığını belirtmektedir. Örnek son satırın sonuna ; koymak zorunda değilsiniz. Ancak bu iyi bir alışkanlık değildir. Siz yinede her satırın sonuna ; koyun. Yine <?php ile başlayan php kodlarınızın sonunda eğer bir HTML yazmayacaksanız ?> eklemeniz gerekmez ancak siz yinede ekleyin . 
  • Metinler tek (‘) yada çift (“) tırnaklar içerisinde yazılır. Çit tırnak arasına ayrıca değişkenleri de ekleyebilirsiniz bu da size kod yazarken avantaj sağlar.  
  • Çift tırnak ile başlayan değişken yada yazım komutlarının içerisinde çift tırnak kullanmak için ka.ış operatörü kullanılmalıdır. Aynı şekilde tek tırnak kullanılması durumunda yine kaçış operatörü kullanılmalıdır.

    Çift tırnak içinde değişken örneği : 

    ​<?php 
      
        $degisken = "Bu bir deneme değişkenidir. ";
        echo "$degisken şeklinde bir deneme yaptık";   // çıktısı : Bu bir deneme değişkenidir. şeklinde bir deneme yaptık 
    
    ?>

Tek ve çift tırnaklara örnek olarak :

<?php 

  echo "Burada çift tırnak ile yazdık <br>"; // çıktısı :  Burada çift tırnak ile yazdık
  echo 'Burada ise tek tırnak ile yazdık <br>'; // çıktısı : Burada ise tek tırnak ile yazdık 
  echo "burada ise hem \"çift\" tırnak hemde tek 'tırnak' kullandık";  // çıktısı :  burada ise hem "çift" tırnak hemde tek 'tırnak' kullandık 
 

?>

Not: yazım kuralları birazda yolda düzelir bu bağlamda editörler çok işimize yarar ve bize yardımcı olur. Özellikle visual studio code tavsiye etmekteyim. 

Tepkiniz Nedir?

like
2
dislike
0
love
1
funny
0
angry
0
sad
0
wow
1